Blogopmaak

Minder buikklachten met dank aan...?
Lenore • jun. 17, 2022

Heb jij ook om de haverklap last van je buik? Ongeacht wat je eet, er zit altijd wel iets tussen waar jouw darmen op reageren? Voordat je overgaat tot een levenslang dieet van komkommer en rijst, lees even mee wat mij na vijftien jaar aanmodderen heeft verlost van veel ellende.


Had ik dit maar eerder geweten

Het zijn van die typische zaken die niemand je vertelt en waarvan je denkt: ‘had ik dit maar eerder geweten?!’ Zo simpel, zo toegankelijk en bovendien helemaal niet duur.

Maar laat me bij het begin beginnen. Niet voor niks heb ik als een van de vijf thema’s van EASE your senses gekozen voor Rust in je buik. Ik heb namelijk, net als de meeste prikkel gevoelige mensen, heel vaak last van mijn buik.

Sorry voor wie een romantisch beeld van mij had en dat graag wil behouden, voel je vrij om nu door te klikken naar een andere pagina ;-). Maar ik kan natuurlijk geen blog schrijven over Rust in je buik en dan op de oppervlakte blijven. 


'Maar ik eet zo gezond'

Buikpijn, krampen en vooral heel vaak diarree of zoals een goede vriend van mij dat noemt: spetterpoep deluxe. Deels door emoties, maar ook ontzettend vaak door voeding.
Nou ben ik een echte gezondheidsfreak. Kruidenvrouwtje word ik wel eens genoemd.

Ik eet overwegend gezond. Dat betekent in mijn geval: zuivelvrij, koolhydraatarm, grotendeels glutenvrij en vegetarisch. Frisdrank doe ik al tien jaar niet meer aan, ik drink geen koffie, nauwelijks alcohol en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Door de jaren heen ben ik allerlei voedingssoorten angstvallig gaan mijden in de hoop dat het een positief effect zou hebben op mijn stoelgang en ik niet een uur na de eerste de beste bitterbal op een partijtje richting het toilet hoef te rennen.

Toch bleef dit altijd een probleem en leek mijn buik te pas en te onpas op van alles heftig te reageren.


Een lekkende darm als veelvoorkomende oorzaak

Tot ik vorig jaar bij een orthomoleculaire therapeut kwam. Bekijk hier ons interview met haar.

Na een uitgebreide intake en screening vertelde zij onder andere dat veel mensen zonder dat ze het weten last hebben van een lekkende darm.

Dit betekent in het kort dat er sprake is van een verhoogde doorlaatbaarheid van de darmwand waardoor het meer stoffen toe laat dan gewenst. Ook schadelijke stoffen.

Wat onder andere maakt dat je zo gezond kunt eten als je maar wilt, maar jouw darmen heel veel voedingstoffen kunnen zien als vijand en daarop gaan reageren. Wat het extra ingewikkeld maakt is dat de reactie op bepaalde voeding vertraagd kan komen. Dus dan heb jij bijvoorbeeld last van iets dat jij gisterenochtend hebt gegeten. Dat maakt het zo goed als onmogelijk om te ontdekken waar jouw buikje op reageert.

Lees hier meer over wat een lekkende darm is, wat het veroorzaakt en waar je het aan kunt herkennen.


Een mogelijke oplossing

Naast een heleboel voeding en leefstijl tips schreef zij ook een L-Glutamine kuur voor.

Glutamine is een van de twintig in het lichaam voorkomende aminozuren.

Deze stof speelt een rol in de koolhydraat-, aminozuur- en vetstofwisseling. Glutamine is onder andere belangrijk voor het immuunsysteem en regeneratie van de darmwand. Ook is het van belang voor de darmbarrièrefunctie: het ondersteunt de vorming van zogeheten tight junctions, specifieke eiwitten die darmepitheelcellen bij elkaar houden en ervoor zorgen dat deeltjes uit het maagdarmkanaal niet ongecontroleerd langs het darmslijmvlies het lichaam in kunnen komen. Glutamine wordt daarom vaak ingezet om lekkende darm tegen te gaan (bron: orthokennis.nl).


Baat het niet dan schaadt het niet

Dat ben ik uiteraard gaan proberen, in supplement vorm welteverstaan. Eerst twee weken lang een hoge dosering L-Glutamine, daarna een lagere dosering blijven slikken tot het potje op was.

Nu komt het mooie. Ik was mij nog niet per se bewust van een verschil, totdat ik op vakantie ging naar Spanje. Waar ik mij een week lang bij het door-lopend buffet tegoed heb gedaan aan alles, maar dan ook echt alles waar ik normaal hele nachten van wakker lig van de buikpijn.

Wit brood, croissantjes, patat, ijs, cakes, vla, mousse. Niet door vertellen maar ik heb zelfs alle dagen vlees gegeten. 

Wat denk je… ik heb de hele week geen een keer last van mijn buik gehad. Alles verliep geheel zoals het volgens mij hoort te verlopen bij normaal werkende darmen.

Na ruim vijftien jaar ellende, mag dit gerust een wonder heten!

Niet alleen in die week maar bij nader inzien ook al daarvoor en uiteraard daarna idem dito. Ik ervaar voor het eerst weer meer Rust in mijn buik!


Disclaimer

Voordat ik hier gedonder mee krijg wil ik er nadrukkelijk bij vermelden dat ik dit enkel schrijf vanuit het perspectief van een dankbare en enthousiaste 'gebruiker' van dit supplement. Het is geen reclame voor een specifiek merk.

Wondermiddelen bestaan niet. Het is ook allerminst een garantie of reden om vervolgens alleen maar troep te gaan eten.

L-Glutamine kan samen met een gezonde en bewuste levensstijl voor sommige mensen net even het verschil maken.

Dit is geen medisch advies. Raadpleeg altijd jouw (huis)arts bij serieuze buikklachten en onderzoek of een bepaald supplement geschikt is in jouw specifieke situatie.

Het beste is om persoonlijk advies op maat in te winnen bij een erkend specialist op dit gebied. Want er kunnen natuurlijk veel meer oorzaken zijn van buikklachten dan een lekkende darm en ook de oorzaak van een lekkende darm kan variëren.


If the shoe fits...

Mocht jij iemand zijn die zich herkent in het patroon van buik misere dan is het absoluut de moeite waard om dit pad eens te verkennen. Wie weet kun jij net als mij straks ook weer normaal genieten van je eten, zonder altijd maar bang te zijn dat het verkeerd valt.

  • In gesprek met Roy Martina

    Titel dia

    In gesprek met Roy Martina

    Knop
  • In gesprek met Giel Beelen

    Titel dia

    In gesprek met Giel Beelen

    Knop
  • In gesprek met rabbijn Jacobs

    Titel dia

    In gesprek met rabbijn Jacobs

    Knop
  • In gesprek met Thijs Launspach

    Titel dia

    In gesprek met Thijs Launspach

    Knop
  • In gesprek met Richard de Leth

    Titel dia

    In gesprek met Richard de Leth

    Knop
  • In gesprek met Wiggert Meerman

    Titel dia

    In gesprek met Wiggert Meerman

    Knop
  • In gesprek met Juno Burger

    Titel dia

    In gesprek met Juno Burger deel II

    Knop

Misschien vind je dit ook leuk

Mijn ervaring met Chocobliss
door Lenore 22 nov., 2023
De weken voorafgaand aan de ceremonie liepen de emoties zo hoog op, dat ik heel vaak op het punt heb gestaan om af te zeggen. Maar potjandoosie, wat ben ik blij dat ik toch door heb gezet. Chocobliss, you did it again!
Israël - Palestina broederschap vrede
door Lenore 15 okt., 2023
Ben jij voor Israël of Palestina? Mag ik een derde optie voorstellen? Een alternatief waar we ons, hopelijk, allemaal in kunnen vinden. Ongeacht aan welke kant je staat, dit blog is voor iedereen wiens hart huilt voor de vele onschuldige burgers die slachtoffer zijn van dit langslepende conflict.
Boze man wijst naar een ander
door Lenore 10 sep., 2023
Zo nu en dan wensen wij het de ander in een moment van frustratie toe: 'Zak er maar in'. Waarin dan precies? Nou, in je eigen shitzooi! Niet wetende dat je de ander eigenlijk iets enorm waardevols toewenst.
stel danst samen op een weg
door Lenore 11 aug., 2023
Hoe een privé Bachata les op eigen zolder mij niet alleen de basis leerde van deze prachtige dans maar ook een mooie boodschap van het Universum opleverde.
Vrouwen lopen hand in hand door een weide. Shine woman shine.
door Lenore 31 jul., 2023
De verschillende kanten van jezelf accepteren en integreren leidt uiteindelijk tot een completer en vooral gelukkiger mens. Niet alleen voor jouzelf maar ook voor jouw omgeving. Niet langer delen van jezelf amputeren omdat ze niet in het culturele, religieuze of systemische plaatje passen maar erkenning geven aan alles wat jou behelst.
persoon met de rug tegen de muur in zwart wit
door Lenore 26 jul., 2023
Goed is goed en kwaad is kwaad? Of misschien toch niet helemaal? Wanneer leren we het meest? Wanneer groeien we het hardst? Meestal als we met onze rug tegen de muur staan. Of we het leuk vinden of niet, tegenspoed is nodig. Ik zou daaraan willen toevoegen: tegenspoed is een zegen.
Moeder en dochter tegen elkaar aan
door Lenore 06 jul., 2023
Soms is datgene, of in dit geval diegene die je zoekt zo ongelooflijk dichtbij dat we het niet zien. Om vervolgens op een onbewaakt ogenblik je hart in vuur en vlam te zetten en je te overvallen met de vreugdevolle waarheid: Baby, it’s you. It was you all along.
vrouw rent vrolijk over het strand
door Lenore 23 apr., 2023
De afgelopen weken voel ik een blijdschap die ik lang niet zo sterk heb ervaren. Het leven heeft weer kleur, de dingen die ik doe zijn weer leuk en ik zit lekker in mijn vel. Pas toen mijn hoofd gisterenavond mijn zachte, witte kussen raakte, realiseerde ik me voor het eerst waar die vreugde vandaan komt. Het antwoord verraste me.
leren leven in overgave. Vrouw die stap zet op smalle loopbrug door bergketen.
door Lenore 13 feb., 2023
Het leven bestaat uit cycli. Seizoenen, dag en nacht, alles in de natuur bloeit en vergaat. Zo ook ons menselijk leven. Er zijn periodes van hard werken, hetzij uit noodzaak of omdat je er zelf voor kiest. Dat kun je lang volhouden. Maar vroeg of laat zal het leven jou subtiel of minder subtiel vragen om rust te nemen. Simpelweg omdat ook wij cyclische wezens zijn.
Meer blogs
Share by: